"Plicht" als verantwoorde hondeneigenaar?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Zita (Sep)Zita (Sep)

honden foto van Zita (Sep)

Van katteneigenaren wilt men dat ze hun katten laten steriliseren en castreren, om geen oeps nestjes te krijgen.

Zouden hondeneigenaren niet diezelfde verantwoordelijkheid moeten nemen, om geen oeps hondnestjes te krijgen (dit nav de topic over kleine teef, grote reu)?
Ik heb het idee dat er bij honden veel "moeilijker" over gedaan wordt als bij katten.

Wij hebben onze kat met 1 jaar laten steriliseren. Helaas is zij 1 van de weinige katten geweest die last kreeg van haar blaas daarna. 14 jaar lang hebben we een kat gehad die geregeld blaasontsteking had, bij de voordeur plaste, naast de kattenbak plaste. Vele onderzoeken en euro's later is er eigenlijk nooit iets gevonden. Vorig jaar hebben we haar laten inslapen, omdat naast dit probleem, ze ook van de bank begon te vallen, of van de tv kast als ze daar op sprong. Met heel veel pijn in mijn hart en heel veel tranen uit mijn ogen heb ik haar laten gaan ... Mijn vriendinnetje.

Nu is Sep bijna 6 maanden. Ik vind dat het aan de ene kant mijn plicht is dat ik hem laat helpen. Ik wil niet dat hij een oeps nestje veroorzaakt. Natuurlijk ben ik daar grotendeels zelf bij. Maar hij loopt ook los in het bos, wat als iemand met zijn loopse teef deze ook los laat lopen ...

We willen geen shows met Sep lopen en we willen hem dus ook geen dekreu laten worden (ondanks dat hij wel half versbloed heeft, want zijn papa komt uit Denemarken, maar die heeft ondertussen al zoveel teefjes gedekt, dat er genoeg andere reutjes zijn ;-)).

Waarom zouden we dan niet laten castreren en zo onze verantwoordelijkheid nemen. Iig geen oepsnestjes van onze hond.

Hoe denken jullie hierover?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over ""Plicht" als verantwoorde hondeneigenaar?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel HondenbaasjeHondenbaasje 3 doggies

honden foto van Hondenbaasje

Is het niet logischer dan katten worden gesteriliseerd omdat die meestal buiten rondlopen?
En je daar geen zicht op hebt?

Ik vind dat het met honden je eigen veranwoordelijkheid is en dat je je honden in de gaten moet houden.

honden page profiel LupiLupi 3 doggies

honden foto van Lupi

Lupi wordt bewust niet gecastreerd. Voor mij zou het niet uitmaken, maar mijn vriend vind het absoluut NOT DONE. Hij vind het onder mishandeling vallen, net zoals gecoupeerde oren en staarten. Bovendien verandert ook het karakter van de hond hierdoor.

Lupi is erg lief naar zowel reutjes als teefjes, dus ik zie niet echt een reden om hem te castreren. Al begint hij wel érg geïnteresseerd te zijn in loopse teefjes (hij is nu over de 18 maand). Consequentie, goed in het oog houden als hij los loopt...

Hoorde ook van een dierenartse die tegen castratie is. Ze heeft al teveel reutjes, die te laat gecastreerd werden, in de negatieve zin weten veranderen. Dat terwijl het ervoor erg stabiele honden waren. Ik weet niet of dit ook werkelijk zo is?

honden page profiel Zita (Sep)Zita (Sep)

honden foto van Zita (Sep)

Dat klopt, maar toch zijn er nog heel veel oepshondenestjes ...Dus blijkbaar kunnen ze het ook nog "stiekem" doen.

honden page profiel N & dogs N & dogs 3 doggies

honden foto van N & dogs

Qua katten vind ik het een goed initiatief, ik bedoel een kat wandel je niet mee die gaat zijn eigen gang en kan je dus ook niet goed in de gaten houden, onze katten zijn ook allemaal geholpen om die reden.
Tot op zekere hoogte kan ik me in je verhaal vinden, ik vind het ook onverantwoordelijk dat sommige mensen hun loopse teef los laten lopen, maar ook een ongecastreerde reu los laten lopen wanneer er een aangelijnde (loopse?) teef aan komt vind ik onverantwoordelijk, natuurlijk ruiken wij als eigenaar niet dat de teef loops is maar lijn gewoon je hond aan als je een aangelijnde hond ziet aankomen. Zo is mijn teef toen ze de eerste keer loops was bijna gedekt door een witte herder omdat de eigenaar de hond los liet en zelf nergens te bekennen was. Gelukkig heb ik de hond er toen af kunnen houden maar dat is niet makkelijk kan ik je zeggen. Ik denk als je zelf gewoon verantwoordelijk met je hond om gaat, dat wil zeggen aanlijnen als er een aangelijnde hond aan komt, je veel problemen kunt voorkomen. En indien je een loslopende loopse teef tegen komt en jou hond loopt ook los en je ziet dat je hond er op wilt, lijn dan z.s.m je hond aan en loop door.

Ik denk niet dat alle honden maar castreren of steriliseren een oplossing is, je zult altijd mensen hebben die dit niet kunnen betalen of er principieel tegen zijn en controle is erg lastig aangezien er ontzettend veel honden zijn (katten ook trouwens).

honden page profiel Charlotte, Marcel, James, Arthur & GraceCharlotte, Marcel, James, Arthur & Grace 3 doggies

honden foto van Charlotte, Marcel, James, Arthur & Grace

Dit is ook de reden dat ik Marcel heb laten helpen, ik wou niet met hem fokken (hij is gezond maar te groot dus zou geen geschikte teef hebben gevonden).Maar ik vind dat het probleem dat jij aanhaalt, over het loslopen, niet door de eigenaar van de reu moet worden opgelost maar door de eigenaar van de teef.
Loopse teven horen niet los te lopen in het bos en moeten altijd goed in de gaten worden gehouden.

Als jou reu losloopt en toevallig deze loslopende loopse teef tegen komt vind ik dit de schuld van de eigenaar van de teef.

Ik wil natuurlijk niet zeggen dat je Sep niet moet laten castreren, maar het gaat het probleem niet uit de baan helpen als mensen hun loopse teef niet bijhouden.

Hou ook rekening mee de verandering in de hormoonhuishouding als je hem zou laten helpen. Bij Marcel heeft het geen verschil gemaakt, maar hij was ook al helemaal uitgegroeid en volwassen toen hij gecastreerd werd. 'k Zou dus zeker willen aanraden om te wachten met castreren tot hij helemaal uitgegroeid is.

honden page profiel N & dogs N & dogs 3 doggies

honden foto van N & dogs

Mijn teef is trouwens geholpen (en mijn reuen sinds kort ook), ik wilde geen nestje, vond het loops zijn maar erg vervelend met al die reuen in de buurt en ze is gewoon geen goed hondje om mee te fokken, geen stamboom, niet gecontroleerd op overdraagbare ziektes dus mijn keuze was simpel.

honden page profiel Yasmine, Perdie & OrgaYasmine, Perdie & Orga 3 doggies

honden foto van Yasmine, Perdie & Orga

Ik vind dat dit de verantwoordelijkheid is van de eigenaar van de loopse teef. Ik laat Perdie nooit los als ze loops is en daarna ook nog een tijdje niet. Ik denk dat oeps-nestjes er toch vooral komen doordat beide baasjes totaal onvoorzichtig zijn? De keuze is natuurlijk aan jou. Ik weet niet wat de voor- en/of nadelen zijn van castratie :-)

honden page profiel Zita (Sep)Zita (Sep)

honden foto van Zita (Sep)

Bij zowel de voor als nadelen denk ik ja! of nee! Dus ik ben er gewoon nog niet uit :-D.

honden page profiel Yasmine, Perdie & OrgaYasmine, Perdie & Orga 3 doggies

honden foto van Yasmine, Perdie & Orga

Wil je even de voor- en nadelen opschrijven? Ik ben er eigenlijk wel benieuwd naar :-) Ik heb ook al eens van iemand gehoord dat het beter zou zijn om Perdie te laten helpen, maar ik zie niet echt in waarom? Daarom vraag ik me af wat de voor- en nadelen zijn bij castreren :-)

honden page profiel Zita (Sep)Zita (Sep)

honden foto van Zita (Sep)

Linkje
Hier staat als nadeel nog niets over plasproblemen, maar die heb ik dus ook wel eens gelezen.
En daar gaat mijn grote twijfel juist over ... Omdat we 15 jaar een kat hebben gehad, die 14 jaar in huis heeft geplast ... Dat wil je gewoon niet weer ...
Als ik wist dat dat niet zou gebeuren, zou het voor mij heel makkelijk een ja zijn!

Nog een linkje.
En nog een.

honden page profiel Yasmine, Perdie & OrgaYasmine, Perdie & Orga 3 doggies

honden foto van Yasmine, Perdie & Orga

Ja ik heb het ook eens gelezen en die plasproblemen zouden mij ook doen twijfelen. Ik weet niet hoe groot de kans precies is? Misschien eens vragen aan je DA?

honden page profiel Zita (Sep)Zita (Sep)

honden foto van Zita (Sep)

Grappig! ik heb net de dierenarts gebeld en had jouw reactie nog niet gezien ;-). Maar die zei dat het bi reu-en eigenlijk niet voorkomt (uitzonderingen daar gelaten). Dat het bij een teefje op oudere leeftijd die jong is gesteriliseerd wel kan voorkomen.Ze vond het geen reden om het niet te doen.

De assistentes waren even druk (da neemt dan zelf de telefoon op, vind ik wel leuk, dat er niet zo'n hierarchie is), dus ik bel zo voor een afspraak, want ik ben er wel uit ... ;-).

honden page profiel Zita (Sep)Zita (Sep)

honden foto van Zita (Sep)

Merk trouwens wel dat ik het "spannend" vind ... Net alsof ik voor mijzelf een afspraak bij de tandarts maak :P

honden page profiel Yasmine, Perdie & OrgaYasmine, Perdie & Orga 3 doggies

honden foto van Yasmine, Perdie & Orga

Goed dat je er bent uit gekomen :-D Ja spannend is het altijd hé, mijn vorig hondje moest ook eens onder narcose voor haar tandjes, pff ik was zo zenuwachtig :-D

honden page profiel RoosjeRoosje 3 doggies

honden foto van Roosje

Het opvallendste vind ik dat ze bij konijnen standaard adviseren om de ram te castreren omdat ze standaard zeggen dat hij anders te veel geslachtsdrift zou krijgen, terwijl bij sommige rammen dit geslachtsdrift mee lijkt te vallen. Als idd het geslachtsdrift mee lijkt te vallen, zou ik ervoor kiezen om de voedster (vrouwtje) te laten castreren ivm het minderen van de kans op baarmoeder kanker ed.
Als ik niet het advies van standaard castreren van de ram had gehad, had ik mijn ram ook niet laten castreren. Mijn voedster wel, want die had mega last van hoknijt, sproeien en schijnzwangerschappen waarbij ze mijn ram kaal plukte om er een nest van te bouwen.

Met honden vind ik dat hier veel minder over geadviseerd word. Het is eigenlijk iets waar de eigenaar zelf al over moet nadenken, niet iets wat als advies gegeven word om je tot nadenken aan te sporen.
Ik zelf vind met honden eigenlijk hetzelfde als wat ik met konijnen vind, maar ik respecteer ieders keuze.

honden page profiel Marloes, vrouwtje van Nyx, Skye & AmayaMarloes, vrouwtje van Nyx, Skye & Amaya 3 doggies

honden foto van Marloes, vrouwtje van Nyx, Skye & Amaya

misschien ligt het verschil ook wel dat katten zo ongeveer elke maand krols worden tussen +/- januarie en oktober, dus in die tijd elke maand een nestje zouden kunnen opwekken. Daarin tegen worden honden maar 1 a 2x per jaar loops.
daarnaast lopen katten veel buiten, dus het is ook sneller gebeurt. Honden staan meer onder controle (altans, bij verstandige baasjes)

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP) 3 doggies

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Ik ben het ermee eens. Helaas zijn mannen extreem paranoïde wat betreft castratie van honden. En bij sommige honden kan het ook ongewenste gedragsproblemen geven (te onzeker), dus tja. Altijd bewust een afweging maken dus.

honden page profiel RoosjeRoosje 3 doggies

honden foto van Roosje

Overigens vind ik het onverantwoord om een loopse hond los te laten lopen ;-) Toen mijn bouvier loops was, ging ik alleen rondjes op plekken waar de honden aangelijnd moesten zijn.

honden page profiel Zita (Sep)Zita (Sep)

honden foto van Zita (Sep)

Ik heb geen idee of ik ooit een loopse hond ben tegen gekomen hoor :-D, maar ik ga er vanuit dat het zou kunnen.

honden page profiel Flow, Pip & ikFlow, Pip & ik 3 doggies

honden foto van Flow, Pip & ik

Ik heb een engelse cocker en hierbij wordt het afgeraden om te Casteren  omdat de vacht structuur dan totaal anders word. En bij Fellow is het absoluut niet nodig die zit liever met zijn snuffert op de grond dan dat hij achter de vrouwtjes aan gaat:P

honden page profiel Zita (Sep)Zita (Sep)

honden foto van Zita (Sep)

Grappig, wij hebben er zo'n 1 op de cursus en die was als eerste geholpen :-). Toen hij een half jaar was, was het gedaan. Verders zijn volgens mij alleen Sep en een ridgeback mannetjes. De ridgeback willen ze shows mee lopen, dus die wordt niet geholpen. Ik twijfel nog over de hond tegen over ons, of dat nou een mannetje  of vrouwtje is ...

honden page profiel De mannenDe mannen 3 doggies

honden foto van De mannen

Mijn mening is dat oeps-nestje niet zomaar gebeuren.
Volgens mij vinden de meeste mensen waarbij het gebeurt stiekem wel erg leuk en dan onder het mom van een oeps-nestje.

Tuurlijk gebeurt er weleens een ongelukje maar de meeste van deze gevallen zijn de eigenaar van vooral de teef niet heel slim bezig geweest, teef lekker los laten lopen als ze loops is of gewoon naar een losloopgebied gaan en dan maar hopen dat het goed gaat.

Vind zeker als je een teefje hebt en je wilt haar niet laten helpen dat hiervoor ook je voorzorgsmaatregelen moet nemen om je teefje te beschermen tegen opdringerige reuen.

Mijn mening is dat als een hond gewoon relaxt de pubertijd door gaat je je hond helemaal niet hoeft te laten helpen ook al heb je geen fok bedoelingen.
Mijn aussie is wel geholpen puur vanwege de hormonen die h'm helemaal gek maakte maar mijn collie is niet geholpen en wordt niet geholpen.

Als baas zijn we verantwoordelijk wat er gebeurt met je reu/teef en zeker met een teef moet je bepaalde periodes iets meer aanpassingen doen.

Katten en poezen een geheel ander verhaal die lopen alleen buiten en kunnen hun gang gaan daar moet je als baas je verantwoording nemen en voor ze geslachtsrijp zijn laten helpen, er zitten echt al veel te veel poezen/katten in het asiel.

honden page profiel Marjo en KibaMarjo en Kiba 3 doggies

honden foto van Marjo en Kiba

Ik vind niet dat dat moet. Een hond heb je in principe onder controle en een kat niet. (uitzonderingen daar gelaten.. ben er al een paar tegen gekomen die dachten dat het wel mee zou vallen ;-) ) Ik laat Kiba niet castreren omdat hij dan helemaal gek word van de angst. Hij heeft een chip gehad en dat was niet goed gevallen en ik ben blij dat dat omkeerbaar was. Een castratie is dat niet en dan zal je net zien dat je een hond hebt die de hormonen hard nodig heeft.

honden page profiel Witte DraakWitte Draakgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Witte Draak

Ik denk dat het als huisdiereigenaar je plicht is om ervoor te zorgen dat je dieren zich niet onwillekeurig voort gaan planten. 

Een hond hou je als het goed is in huis en gaat alleen met jou naar buiten, niet in z'n eentje. Waar de hond ook is, je bent er altijd bij, dus de hond persé laten helpen is helemaal niet nodig. 

Veel katten daarentegen leiden buiten hun eigen avontuurlijke leventjes. Het is dan dus wel slim om je kat te helpen; bij een poes zodat ze zelf niet nestjes krijgt en bij een kater zodat hij de hele buurt niet bevrucht. 


Bij huiskatten die nooit naar buiten gaan of alleen in de eigen cat-proof tuin/ren komen, geldt natuurlijk hetzelfde als voor honden.

honden page profiel bassiebassie 3 doggies

" Linkje
Hier staat als nadeel nog niets over plasproblemen, maar die heb ik dus ook wel eens gelezen.
En daar gaat mijn grote twijfel juist over ... Omdat we 15 jaar een kat hebben gehad, die 14 jaar in huis heeft geplast ... Dat wil je gewoon niet weer ...
Als ik wist dat dat niet zou gebeuren, zou het voor mij heel makkelijk een ja zijn!

Nog een linkje.
En nog een. "

Ik hoop wel dat je dierenarts je nog wel wat andere (lichamelijke en gedragsmatige) en ernstigere nadelen heeft verteld? En dan met name m.b.t. groei en onzekerheid. Die zijn wat mij betreft veel belangrijker en leveren veel vaker een probleem op dan die paar (echte) oeps nestjes. Die oepsnestjes bestaan wat mij betreft ook niet. Daar ben je als eigenaren echt zelf bij. Minimaal 1 van de 2 eigenaren zit dan niet op te letten of laat het gebeuren. Mijn honden lopen altijd los waar dat kan en ik heb nog nooit een oepsnestje van mijn honden meegemaakt en toch zijn we heel regelmatig loopse teven tegengekomen.

Daarnaast vind ik jouw hond VEEL te jong voor een castratie. Hij is geestelijk en lichamelijk nog lang niet klaar met een half jaar. Gewoon eerst even hond laten zijn en als er medische of misschien gedragsmatige redenen zijn om een hond te castreren dan kan het altijd nog.

Verantwoordelijkheid nemen zit niet in castreren, maar vooral in opvoeden en opletten.

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_ 3 doggies

honden foto van Sheltieduo_

Bij katten is het gewoon moeilijker ze lopen rond en gaan vaak buiten de grenzen van uw tuin. Bij een hond is het makkelijker is uw hond loops dan zorg je er voor dat ze niet losloopt ...

honden page profiel Team Black & WhiteTeam Black & White 3 doggies

honden foto van Team Black & White

wij gaan mikai ook niet laten castreren. mijn papa en ik zijn ertegen.:-D
ook heeft mikai een mooie stamboom en is hij vers bloed in nederland (in belgie zijn geen fokkers van werksammen). wij hebben nog geen enkel dier hier bij ons laten castreren alleen noeki (ons konijn) anders kan hij niet bij shika (ander konijn) zitten en dat zou zonde zijn

honden page profiel simonesimone 3 doggies

katten kunnen 4 nestjes per jaar krijgen als het niet meer is die lopen ongezien buiten.
Volgens mij worden katers altijd gecastreerd in asiels enzo poezen niet want dat is niet verplicht als ik het goed heb.

Maar honden zijn (meestal) onder toezicht dus ik denk niet dat het nodig is .
zelf gewoon goed opletten.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over ""Plicht" als verantwoorde hondeneigenaar?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: mevrouw klap-kaak
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^